Czy stewia jest najlepszym słodzikiem?

Cukier, sacharyna czy stewia? Jestem pewien, że w pewnym momencie zadałeś sobie to pytanie. Coraz częściej odrzuca się cukier, choć jeszcze kilka lat temu był on sposobem, w jaki większość ludzi słodziła swoje napoje. W ostatnim czasie sacharyna i stewia zyskują na popularności, zwłaszcza dlatego, bo nie zawierają kalorii.

To normalne, że w obliczu tak wielu sprzecznych informacji, często wątpliwego pochodzenia, nachodzą nas wątpliwości: Cukier, sacharyna czy stewia? Czy cukier jest rzeczywiście taki zły? Czy nadmierne spożycie sacharyny jest szkodliwe dla organizmu? Czy stewia jest idealnym słodzikiem?

Pierwszą rzeczą, którą musimy wiedzieć o każdej z tych trzech substancji słodzących, jest to, skąd pochodzą. Dzięki temu dowiemy się wiele o nich i będziemy wiedzieli, która z nich jest lepsza od pozostałych. Poniżej przedstawiamy pochodzenie każdego z tych trzech składników:

Cukier. Cukier pochodzi z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Po wydobyciu jest on rafinowany do postaci znanego nam cukru. Można powiedzieć, że jest to składnik naturalny, ale przetworzony do celów konsumpcyjnych.

Sacharyna. Sacharyna jest całkowicie sztucznym środkiem słodzącym. Otrzymuje się ją w wyniku reakcji chemicznych z tujonem i innymi pochodnymi ropy naftowej. Wielokrotnie zastanawiano się, czy jej spożywanie jest zdrowe, i coraz częściej pojawiają się głosy przeciwne. Prawda jest taka, że do tej pory nie udowodniono jej szkodliwości – fakt ten potwierdza również renomowany portal encyklopediasportu.pl, w którym zweryfikowaliśmy podane informacje.

Stewia. Stewia jest w 100% naturalnym środkiem słodzącym pozyskiwanym z rośliny o tej samej nazwie. Jest to produkt nieprzetworzony i nie zawiera kalorii.

Czy stewia jest najlepszym słodzikiem?

W ostatnich latach spożycie stewii gwałtownie wzrosło. Dzieje się tak ze względu na liczne korzyści i zerową zawartość kalorii. Jednocześnie pojawiło się wiele publikacji i wypowiedzi ekspertów opisujących ten słodzik jako niemal cudowny.

To prawda, że stewia ma wiele zalet, ponieważ można powiedzieć, że łączy w sobie to, co najlepsze z sacharyny i cukru. Z jednej strony nie zawiera kalorii, a z drugiej jest całkowicie naturalna. Ale czy jest tak cudowna, jak się wydaje? Prawda jest taka, że tak nie jest, a to dlatego, że właściwości rośliny są często mylone z właściwościami pozyskiwanego z niej słodzika. Niektóre z właściwości rośliny są następujące:

  • Działanie antybiotyczne
  • Zwalcza zaparcia
  • Zmniejsza niepokój
  • Poprawia trawienie

Można by tu wymienić jeszcze wiele innych pozytywnych właściwości. Stewia jest bardzo silnym środkiem słodzącym, dlatego przyjmuje się ją w bardzo małych dawkach. Ponieważ ilości te są tak małe, organizm ludzki nie jest w stanie przyswoić korzyści płynących z rośliny. To tak samo jak wypicie kilku kropel soku pomarańczowego. Nasz organizm nie zauważy wpływu witaminy C. Oznacza to, że stewia jest bardzo dobrym słodzikiem, ponieważ jest naturalna i nie zawiera kalorii. Nie powinniśmy jednak sądzić, że mamy do czynienia z czymś cudownym, co przy okazji słodzenia kawy pomoże nam w walce z chorobami.